W najbliższą sobotę, 22 lipca, o godz. 17.00 na stadionie miejskim w Chełmie, w ramach I rundy Pucharu Polski zostanie rozegrany mecz pomiędzy ChKS Chełmianka, a Zagłębiem Sosnowiec. Po dzisiejszych ustaleniach z Komendą Miejską Policji w Chełmie i Miejskim Ośrodkiem Sportu i Rekreacji w Chełmie, zarządcą stadionu, sobotnie spotkanie odbędzie się w ramach imprezy niemasowej.

Oznacza to, że organizator meczu – Chełmski Klub Sportowy Chełmianka, zgodnie z obowiązującymi przepisami, może wpuścić na stadion maksymalnie 999 uczestników, wraz z piłkarzami i przedstawicielami obu ekip. Przekroczenie tej liczby jest równoznaczne ze złamaniem ustawy o organizacji imprezy masowej, a co za tym idzie, organizator może ponieść konsekwencje prawne. Organizacja imprezy powyżej 1000 osób bez zezwolenia jest niedopuszczalna.

Zarząd ChKS Chełmianka doskonale wie, jak dużym zainteresowaniem cieszy się sobotni mecz pucharowy z Zagłębiem i jak wielu kibiców piłki nożnej z naszego miasta, okolic i innych miast chciałoby obejrzeć w akcji drużynę, która w minionym sezonie do ostatniej kolejki walczyła o awans do ekstraklasy. Niestety, przepisy nie pozwalają organizatorowi na to, by na stadion, w ramach imprezy niemasowej, weszło więcej, niż 999 osób. Już dziś bardzo mocno ubolewamy nad tym, że wielu kibiców nie będzie w stanie obejrzeć tego pojedynku z trybun stadionu miejskiego. Organizator imprezy sportowej musi przestrzegać obowiązujących przepisów.

Zarząd ChKS Chełmianka rozważał możliwość zorganizowania imprezy masowej, dzięki której mecz mogłaby obejrzeć większa liczba widzów, jednak po wygranym spotkaniu rundy wstępnej z Rozwojem Katowice, klub nie był w stanie, w tak krótkim czasie, przygotować wszystkich koniecznych dokumentów i uzyskać niezbędne opinie do wydania decyzji o pozwoleniu na imprezę masową. Zgodnie z prawem organizator o wydanie pozwolenia na imprezę masową z wnioskiem do prezydenta musi wystąpić co najmniej na 30 dni przed jej rozegraniem, a w uzasadnionych przypadkach – 14 dni. Prezydent z kolei decyzję wydaje na minimum 7 dni przed imprezą. Wiadomo przecież, kiedy odbył się mecz z Rozwojem…

W związku z tym, że pojedynek Chełmianka – Zagłębie odbędzie się jako impreza niemasowa, organizator przygotował dla zorganizowanej grupy kibiców drużyny przyjezdnej ostatecznie 50 miejsc w wydzielonym sektorze, tj. 5 proc. udostępnionych wszystkich miejsc na stadionie miejskim w Chełmie (w przypadku braku kibiców gości te wejściówki zostaną przeznaczone dla naszych sympatyków).

Od poniedziałku 17 lipca trwa przedsprzedaż biletów na to spotkanie. Jest określona liczba wejściówek, które rozchodzą się jak „przysłowiowe świeże bułeczki”. Już skończyła się pula z biletami szkolnymi, zostało natomiast jeszcze kilkadziesiąt biletów ulgowych i około 400 biletów normalnych. Warto więc wcześniej zaopatrzyć się w bilet, by mieć pewność wejścia na stadion. Wejściówki w przedsprzedaży na to spotkanie można kupować jeszcze od środy do piątku w godz. 10.00-15.00 i w sobotę przed meczem, od 12.00 do 14.30 w siedzibie klubu na stadionie miejskim (hotel MOSiR). Nie wykluczamy, że wszystkie wejściówki mogą zostać sprzedane jeszcze przed otwarciem bram stadionu.

Organizator informuje, że w związku ze spodziewanym przyjazdem kibiców drużyny przyjezdnej, na godzinę przed rozpoczęciem meczu zostanie zamknięte wejście na nową trybunę wschodnią (przy budce spikera) oraz wjazd główną bramą od ul. I Pułku Szwoleżerów 15A (nie dotyczy organizatorów, gości zaproszonych, służb porządkowych, policji). Prawo wejścia będą mieli jedynie przedstawiciele obu klubów, Polskiego Związku Piłki Nożnej, Lubelskiego Związku Piłki Nożnej, Chełmskiego Okręgowego Związku Piłki Nożnej i sponsorów klubu.

Mamy nadzieję, choć wiemy że będzie to bardzo trudne, iż działania klubu związane z organizacją meczu spotkają się ze zrozumieniem wszystkich kibiców. Za zaistniałe problemy serdecznie Państwa przepraszamy.

Zarząd ChKS Chełmianka